Rendelhető vastaglemez ötvözetek és lemezvastagságok

AlMg3 EN-AW-5754 10 mm – 25 mm
AlCu4MgSi EN-AW-2017 A 10 mm – 50 mm
AlMg4,5Mn0,7 EN-AW-5083 10 mm – 120 mm
AlZn5Mg3Cu EN-AW-7022 10 mm – 140 mm
AlSiMgMn EN-AW-6082 10 mm – 120 mm

Vastaglemez árak:

  • az alumínium vastag lemezekre és lemezvágatokra minden esetben egyedi árajánlatot adunk a méretek és a mennyiség függvényében.
  • vastaglemezek esetén lehetőség van négyzet alakú, téglalap alakú és körlemez vágására egyaránt.
  • legkisebb rendelhető lemez méret bármely ötvözet esetén 100mm x 100mm
  • fizetési mód számla ellenében történő előre utalás
  • szállítási határidő általában a számla kiegyenlítésétől számított 4-5 munkanap

Alumínium lemezekből rendelhető lemezvágatok

  • Felületkezelés nélküli alumínium vastag lemezek többféle ötvözetben, nyers felülettel, egész táblában vagy lemezvágatként vásárolhatók meg. Alumínium vastaglemez kínálatunk 10 mm – 140 mm lemezvastagságig terjed.
  • A precíziós vastaglemez darabolással +/-0,5 mm-es vágási tűréssel tudunk lemezvágatokat készíteni.
  • Körvágatokat szalagfűrésszel  +/-2 mm-es vágási tűréssel, maximum 120 mm vastagságig tudunk készíteni. Átmérő: min. 250 mm, max. 1000 mm esetén.
Vastaglemez körvágat
Alumínium vastaglemez vágat

Vastaglemezek tulajdonsága

AlMg3 - EN AW 5754

H22 és H111 állapotban, még a gépipar számára is elégséges mechanikai szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező ötvözött alulemez.
Szerszámgép burkolatok, alumínium lemez tömegcikkek, reklámtáblák, gépalkatrészek és lemeztartók legolcsóbb alapanyaga.

AlMg4,5Mn0,7 - EN AW 5083

H0/H111 natúr, melegen hengerelt kivitelű lemezként a legnagyobb szilárdságú, de még jól hajlítható, hegeszthető és megmunkálható alumínium lemez típus. Jól helyettesíti az AlMg5-ös ötvözeteket, sokrétű felhasználhatósága miatt a világ jelenleg legnagyobb mértékben használt alumínium ötvözete.

Forgácsolhatóság úgy HSS, mint HM-szerszámokkal könnyen végezhető. Jól védőeloxálható, de dekoratív, színes és kemény eloxra csak korlátozottan alkalmas.

AlSi1MgMn (régi AlMgSi1) - EN AW 6082 T6

Az ötvözet már edzhetõ állapotban biztosítja az alumínium lemeznek a közepesnél magasabb mechanikai szilárdságot. Ezzel a hajlíthatósága ugyan romlik, de a forgácsolhatósága, polírozhatósága felülmúlja a nem edzhetõ típusú alulemezeket.

Közepesnél nagyobb szilárdsága képessé teszi nagyobb terhelésre méretezett gépalkatrészek gyártására. Menet tûrése fõképp zsákfuratos lapok gyártásánál mutatkozik meg.

Ha a jó forgácsolhatósághoz dekoratív elox felületkezelés is elvárás, akkor az EN AW 6082 vastaglemez a jó választás! Védõgáz alatt, AlSi5-adalékkal hegeszthetõ, de gyors hûtés esetén hideg repedésre hajlamos.

Felhasználási köre: a gépipar minden területe, egyedi gépgyártás, hajóipar (anticorrodal), ahol fontos a korróziállóság; pneumatikus egységek belsõ alkatrészei; szivattyúalkatrészek, szivattyúházak.

Megmunkálhatósága: hagyományos és CNC-gépeken HSS és HM szerszámokkal egyaránt könnyedén megmunkálható, bár esztergálásnál folyó (spirál) forgácsot ad, amely nehezíti az automata gépeken történõ forgácsolást. Összességében könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni!

AlCu4MgSi (EN AW 2017A - AVIONAL)

Az alumínium ötvözet megjelölésével a magasabb szilárdsági tartományt képviseli, amely feltételezi az autóipar-, modellipar-, repülõgépipar-, mûszeriparban történõ alkalmazást.

A gépgyártás terén a kopássálló, szívós alkatrészek nélkülözhetetlen alumínium ötvözete. Hegeszthetõ (saját anyagával), önedzõ típusú ötvözetek (2014A, 2024) hegesztés után hidegrepedésre hajlamosak.

Magas réztartalma miatt a felületkezelése csak korlátozottan dekoratív felületet biztosít, valamint korróziállósága is elmarad az antikorrodáltól.

AlZn5Mg3Cu

AlZn5Mg3Cu (EN AW 7022 – CERTAL) és az  AlZn5,5MgCu (EN AW 7075 – PERUNAL)  ötvözetek a standard alumínium ötvözetek felsõ határát képviselik.
A már az acél szilárdságát és teherbírását igénylõ alkatrészek, szerszámok kizárólagosan elfogadott ötvözete. Felhasználását minõsíti a 800 bar fölötti nyomástartós igénybevétel tûrése, az 500 N/mm2 fölötti szakítószilárdság – mindez 200 °C hõmérsékleten is!

Mind az EN AW 7022 és EN AW 7075 a flakonfúvó szerszámok tipikus anyaga, attól függõen, hogy a késztermék gyártási igényei a nagyobb formatartósságot, vagy a magasabb kopásállóságot preferálják.

A magas cink tartalom savas közegben erózióra hajlamossá teheti, de speciális keményelox-al védhetjük a savas eróziótól.

Felhasználás: nyomólapok, fröccsöntõ- és flakonfúvó szerszámok, csúszófelületek, kopássálló alkatrészek, hordozható célgépek alkatrészei – minden acélt helyettesítõ igény kielégíthetõ az EN AW 7022 és 7075 ötvözetek választásával.

EN AW 5080/5083

Öntött, kétoldalt mart, védõfóliázott alulemez EN AW 5080/5083 ötvözetben. Az egyik legnyugodtabb, legalacsonyabb visszamaradó szilárdságú alumínium lemezek igény szerinti méretre vágva is kaphatók. Feszültségmentességének köszönhetõen nagyobb mértékû forgácsolás után is tartja az alakját.

Felhasználási kör: az ipar minden területén, Európában az egyik legelterjedtebb ötvözet, ahol fontos a közepes szilárdság, a jó hajlíthatóság, hegeszthetõség és a kiváló forgácsolhatóság. Géplapok, alap- és tartólapvágatok. Szerszámgépipar hegesztett, forgácsolt alkatrészei, hajóipari hegesztett alkatrészek, gépvázak nélkülözhetetlen anyaga.